“Deze training is goed voor iedereen die werkt met natuursteen.”

Ronald Slagter is tekenaar bij natuursteenbedrijf Jan Reek. En dat is precisiewerk. “Je probeert vooraf heel zorgvuldig iets uit te meten, in te tekenen en over te brengen aan de collega’s van de werkplaats. Zoals een aanrechtblad: als dat dan ter plaatse precies blijkt te passen is dat prachtig. Het is de sport om zoveel mogelijk te voorkomen dat er bij de installatie nog aanpassingen nodig zijn. Dat scheelt enorm veel tijd, geld en moeite. En ik ben een perfectionist, dus dit werk past zeker wel bij mij.”
Ronald volgde onlangs met een aantal collega’s de training Basiskennis Natuursteen bij docent Corry Kussendrager.

Tekenen voor natuursteen is echt preciziewerk. Het is echt prachtig als een aanrechtblad exact past, zodat er geen nabewerking nodig is.

Millimeterwerk

“De natuursteenbranche is relatief nieuw voor mij. Ik heb jarenlang een aannemingsbedrijf gehad. We werkten daar vooral met hout; dat neem je mee en zaag je ter plaatse op maat. Het komt dan ook veel minder op de millimeter dan natuursteen.”

Gevoel

“Ik sta ook regelmatig klanten te woord. Sinds de training weet ik dan beter waarover ik het heb, dat voelt voor mezelf ook heel plezierig. Zo leerden we vanuit welke lagen dat natuurgesteente is opgebouwd: dat was ontzettend interessant. Ik heb nu veel meer gevoel gekregen bij het materiaal waarmee mijn collega’s werken.”

Ik heb veel meer gevoel gekregen bij het materiaal.

Prettig

“Bij de training waren ook deelnemers vanuit de eindbewerking, iemand uit de zagerij en mensen uit de buitendienst. Zo keken we allemaal vanuit onze eigen functie naar de lesstof die werd aangeboden. En dan vind ik zo’n klassikale training van een middag toch een heel stuk prettiger dan wanneer je alles vanaf papier leert.”

Efficiënt

“Je moet je natuurlijk een aantal uren vrijmaken voor een training. Dat is niet altijd prettig, gezien de drukte die er altijd wel is op het werk. Maar op de lange duur betaalt zich dat absoluut uit. Zo leer je als tekenaar nog beter voorkomen dat er ter plaatse aanpassingen nodig zijn. En als het nodig is kun je zelf ook nog wat uitvoeren. Daardoor werkt alles in de praktijk toch weer sneller en efficiënter.”

Passie

“Wat de trainer betreft: Corry Kussendrager deed dat ontzettend goed. Iedereen was daar wel enthousiast over. Je merkt het toch als iemand passie heeft voor haar vak; dat hoor je terug in het verhaal en dat is wel hardstikke mooi. Ik kan deze training zeker aanraden aan iedereen die werkt met natuursteen. En wat mijzelf betreft: er is altijd wat nieuws te leren, dus ik ga daar gewoon mee door. Ik zou nu graag bijvoorbeeld bijleren over AutoCad tekenen.”

Je merkt het toch als iemand passie heeft voor het vak.

De training Basiskennis Natuursteen heeft een startgarantie. Dit betekent dat de cursus in principe altijd doorgaat. Val je onder de CAO-afbouw? Dan betaal je een eigen bijdrage van slechts 100 euro. Let op: Je schiet wel eerst zelf het hele cursusbedrag voor. Daarna vraag je subsidie aan. Zolang er subsidiegeld beschikbaar is, kun je een deel van de cursuskosten vergoed krijgen. Lees hier meer over de subsidieregeling.

Heb je vragen hierover, bel dan naar De Afbouwacademie, via 088-0808889. Mailen kan natuurlijk ook, naar info@afbouwacademie.com.

Cursisten van deze bedrijven volgden de training Basiskennis Natuursteen via De Afbouwacademie: