Ontwikkelingsplannen maken

Bedrijfsontwikkelplan

Als ondernemer bereid je je voor op de toekomst. Je hebt een visie over wat er op je afkomt en hoe je daarmee wilt omgaan. Je inventariseert welke kansen en bedreigingen er zijn. Je hebt in beeld welke medewerkers nu en in de toekomst nodig zijn. Zo blijf  je met je bedrijf een antwoord bieden op de vragen uit de markt.

Leg je dit soort zaken, liefst samen met je collega’s, vast in een bedrijfsontwikkelplan, dan biedt dat een goede structuur voor je activiteiten. Je werkt efficiënt samen aan dezelfde doelen, je krijgt tijdig zicht op te nemen acties en het houdt je scherp op de koers van je onderneming.

Het maken van zo’n plan hoeft niet veel tijd te kosten. De Afbouwacademie helpt je er graag mee op weg. Neem hiervoor contact op met onze adviseurs via (088) 08 08 889 of info@afbouwacademie.com

gesprek over duurzame inzetbaarheid

Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP)

Wil je serieus werk maken van duurzame inzetbaarheid en ben je hierover regelmatig met je personeel in gesprek? Dan kan het een goed idee zijn om voor iedere werknemer een Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP) te maken.

Je vermeldt hierin welke werkzaamheden hij of zij op dit moment verricht. Ook komen ontwikkelpunten en ambities aan bod. Wellicht komt naar voren dat iemand graag meer variatie zou hebben, of dat hij of zij in een ander team wil werken.

Je beschrijft in het POP plannen voor de toekomst, zoals het voornemen om een training of opleiding te volgen, of de wens om voorman/vrouw of uitvoerder te worden.

Het opstellen van een POP is echter niet altijd noodzakelijk. Het is bijvoorbeeld niet echt nodig wanneer een medewerker zich wil specialiseren binnen zijn of haar eigen vak. Maar voor een starter op de arbeidsmarkt, voor iemand die wil gaan leidinggeven of voor iemand die zich breder wil gaan ontwikkelen kan het heel nuttig zijn.

Perspectief

Ook je perspectief als werkgever kan aan bod komen in het plan. Dit kan betrekking hebben op de volgende vragen:

  • Met welke marktontwikkelingen heb je te maken?
  • Welke klanten wil je in de toekomst gaan bedienen?
  • Zijn er veranderingen of wil je een ander accent gaan leggen?
  • Wil je misschien inspringen op nieuwe marktvragen op het gebied van verduurzaming?

Deze onderwerpen kunnen consequenties hebben voor de inzet van je personeel. Het kan nodig zijn om mensen bij te scholen, of om nieuwe competenties in huis te halen.

Inspiratie

Zo’n Persoonlijk Ontwikkelings Plan maak je eenvoudig op deze site. Laat je tijdens het invullen vooral ook inspireren door onze catalogus met trainingen!